3 tips til at stoppe med at overspise

Bare lige én bid til… og så én til… og nu kan du lige så godt spise resten. Overspisning kan være svært at styre og ikke mindst stoppe. Her får du et par tips, der måske vil overraske dig.

Måske er det nogle helt andre ting, der skal til for at komme overspisningen til livs, end du gik og troede? Læs disse tre tips og bliv meget klogere på alt fra at rumme kedsomhed til at kende din primale hjerne og skabe et spændende liv.

1. Føl dine følelser

Vidste du, at det er meget normalt at spise i stedet for at føle? Deraf kommer for eksempel begrebet “at trøstespise”. Her spiser man for at undgå at føle sig ked af det. Men det kan også være andre følelser, du prøver at undgå ved at spise. Måske spiser du for at undgå at føle dig stresset eller ængstelig. Nogle spiser også for at undgå at opleve rastløshed og kedsomhed.

For at komme denne vane til livs kan du begynde at bemærke, hvilke følelser du prøver at “spise”. Når du har fundet ud af det, kan du øve dig i at føle følelsen i stedet for at spise. Det kommer ikke til at blive behageligt, for i stedet for at sige ja tak til en aften med chips og is, siger du ja tak til en aften med ubehag – men også til at lære at rumme dine følelser, så du kan arbejde dig hen mod dét liv, du drømmer om.

2. Forstå din hjerne

Jo større forståelse du har for, hvorfor du overspiser, jo nemmere vil det også være at stoppe. I denne forbindelse er det vigtigt, at du forstår din hjerne. Det er særligt den primale del af hjernen, som synes, at det er en god idé at overspise.

Den er nemlig udstyret til at søge nydelse og undgå smerte. Mad giver nydelse, og som nævnt er overspisning en måde, hvorpå du kan undgå smertelige følelser, som den primale del af hjernen tolker som farlige.

Her skal du imidlertid slå den mere veludviklede del af din hjerne til. Med denne del af hjernen forstår du nemlig, at følelser ikke er farlige, og at det på den lange bane giver dig smerte at overspise – ikke nydelse.

3. Gør dit liv mere spændende end maden

Mad er lækkert, og der findes mange spændende og eksotiske retter, der er værd at smage. Imidlertid kan det være et problem, hvis maden er det vigtigste i dit liv. Det kan nemlig være et incitament til at overspise, simpelthen fordi dit liv ikke virker spændende uden maden. Her er kunsten at skabe et liv, der er så spændende for dig, at du ikke behøver maden for at underholde dig. Måske gemmer der sig nogle drømme og ønsker under overfladen, som du ikke tager dig af? Måske en rejse til et fremmed land, et kunstnerisk projekt, en ubetrådt karrieresti eller en ny sexpartner?

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *