Hvorfor er det egentlig vigtigt at spise økologisk?

Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Økologisk landsforening er blot nogle få ud af mange styrelser, organisationer og ekspertgrupper der alle anbefaler danskerne at købe økologiske madvarer, så vidt det er muligt. Opregner man årsagerne til denne heftige opmærksomhed på økologi, vil man finde mange. Ét er, at økologi er det sundeste valg på længere sigt, noget andet er, at det fremmer og vedligeholder det bæredygtige landbrug, og dermed giver en hjælpende hånd til det hårdtrængte miljø og grundvand.

Vi skal herunder kigge på, hvorfor det netop er så vigtigt, at du prioriterer det økologiske landbrug i din daglige supermarkedsrutine. Læs med videre hvis du er nysgerrig på, hvad økologi kan gøre for dig, og hvis du er opsat på at gøre en forskel, der har til hensigt at fremme en sund og bæredygtig klode.

Hvad betyder økologi?

For kort at opsummere hvad ordet økologi består af, så må vi en hurtig tur til de forskellige landbrug, da det er her, økologien kan opstå og blomstre. Tager vi for eksempel en frugt- eller grøntsags plantage, så vil det ikke, såfremt det er et økologisk landbrug, være muligt at finde spor af giftige kemikalier, der hæmmer insekters færden blandt frugten og grøntsagerne. Disse kemikalier er dels med til at forringe grundvandets ellers så høje kvalitet og dels med til at udpine jorden for mineraler, som afgrøderne ellers har brug for, for at kunne producere fødevarer.

Det samme gælder for kornmarkerne. Er disse økologiske, vil man typisk finde en masse korn i symbiose med andre planter. Dette er et stensikkert tegn på, at vi har med et økologisk landbrug at gøre. På sådanne kornmarker er det muligt for jorden at bevare dens berigende næringsstoffer, og der er heller ingen skadende kemikalier, der kan sive ned til vores grundvand.

Retter vi derimod blikket mod fjerkræ-, kvæg- og svineproduktionen, er det også det økologiske landbrug, der klart er at foretrække. På økologiske landbrug får dyrene lov til at gå ude på græsmarkerne i de måneder, det er forsvarligt at lade dem gå ude. Det vil sige, at så snart de første forårs-solstråler skinner på de danske græsmarker, får dyrene lov til frit at gå ude og nyde det dejlige danske vejr.

Her er der ingen fare for at dyrene går oven i hinanden, og de kan helt selv bestemme, hvornår de vil græsse, og hvornår de ikke vil. Et sådant økologisk landbrug er klart at foretrække for både dyr og mennesker. Dyrene nyder dette naturlige liv i det fri, og vi mennesker kan nyde godt af lækkert og smagfuldt kød såvel som mælkeprodukter og æg.

Økologi er det sunde og bærdygtige valg

Når nu det økologiske landbrug er skitseret, kan vi vende blikket tilbage mod os – forbrugerene. Hvorfor er økologi det bedste valg, vi kan gøre os, når vi handler ind til dagens måltider? Vi kom kort ind på, at grundvandet befinder sig i en hård og pinefuld periode med de mange kemikalier og pesticider, der lige nu er i omløb i de danske landbrug.

Grundvandets kvalitet forringes af disse farlige kemikalier, og det samme vil vores fordøjelsessystem gøre. Fødevarer, der har været i forbindelse med disse kemikalier, vil unægtelig påvirke os som forbrugere. Vores fordøjelsessystem vil tage skade af disse kemikalier over tid, og derfor mener vi, at de økologiske fødevarer er dem, som du skal prioritere, når du handler. Dette vil fremme det bæredygtige landbrug og i sidste ende forøge din livskvalitet.

Det vil samtidig sætte spor i fremtiden, at netop du tog beslutningen om at handle økologisk. Det økologiske landbrug er nemlig fremadrettet den mest bæredygtige og sunde form for landbrug, og vil med tiden være med til at rette op på det hårdtrængte miljø. Du kan, ved at vælge de økologiske fødevarer, være med til at gøre en forskel for fremtidige generationer.

Du kan være med til, at lade det rene drikkevand være en selvfølgelighed ligesom det er nu. Du kan være med til at sætte fokus på dyrevelfærd, og du kan i sidste ende være med til at sikre et bedre miljø for dine børn og børnebørn.

Vi er enormt heldige, at vi i dag har et stort udvalg af økologiske råvarer – om det så er fra lokale danske landbrug eller om det er udenlandske. Ved diverse supermarkeder og firmaer der tilbyder måltidskasser, sættes økologien sågar i højsædet, og vi mener at der ingen undskyldninger eller smutveje er, når det gælder det økologiske landbrug.

One comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *